Onlangs was ik op een sportmanifestatie en stelde ik vragen naar hun ervaring met sportmassages.
Tot mijn verbazing was het antwoord heel dikwijls 'hard en pijnlijk maar nodig om het melkzuur te verwijderen'. 'No pain, no gain..'.
Verbazingwekkend want ik dacht dat het reeds algemeen bekend was dat we met masseren het melkzuur niet verwijderen. Hard? Soms kan het pijnlijk zijn als je kort na een zware prestatie wordt gemasseerd maar ook dit moet een uitzondering zijn.
MYTHE 1 HET MELKZUUR MOET ERUIT
Een nog wijd verbreide misverstand is dat sportmassage kan helpen om lactaat in het bloed te verminderen om zo spierpijn te verlichten en het herstel te versnellen.
Talloze onderzoeken sinds de jaren negentig hebben het idee niet ondersteund dat massagetherapie het lactaat in het bloed kan verminderen.
Een dergelijke studie, gepubliceerd in Medicine and Science in Sports and Exercise, toonde aan dat massage de verwijdering van bloedlactaat na een training kan belemmeren vanwege de samendrukkende krachten die op de bloedvaten worden uitgeoefend. Het is zelfs aangetoond dat lichaamsbeweging in de vorm van actief herstel het lactaatgehalte in het bloed beter verlaagt dan massage.
Goed nieuws is dat massage de spierpijn wel helpt verminderen!
Als sporter weten we dat de hevigste spierpijn dikwijls pas 1 tot 2 dagen later komt. Deze spierpijn noemt met DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness). Dit zijn kort gezegd lichte spierscheurtjes die normaal zijn na een zware inspanning. Hierop ontstaat een lichte ontstekingsreactie met eventueel een kleine zwelling. Hierdoor worden de zenuwreceptoren gevoeliger en dit veroorzaakt pijn.
Een massage kan zorgen dat die stoffen gemakkelijker worden afgevoerd. Tevens kunnen verklevingen worden losgemaakt om zo het herstel van het spierweefsel te bevorderen.
MYTHE 2 ALS HET GEEN DOET IS HET NIET GOED
Ooit was sportmassage een ruwe, agressieve en pijnlijke methode. Maar dit hoort een ver verleden te zijn.
Naarmate ons begrip van het menselijk lichaam vordert, gebruiken therapeuten echter minder pijnlijke en meer effectievere methoden. Een lichte tot matige druk en het oprekken van de spier is al voldoende om sensoren te prikkelen die ervoor zorgen dat een heel systeem van pijndemping start.
WAT DOET MASSAGE DAN WEL?
Afhankelijk van de gebruikte technieken kan massage helpen bij het verhogen van je flexibiliteit.
Doordat massage invloed heeft op je hormonale werking zorgt het ervoor dat je beter in je vel zit en juist dit kan er voor zorgen dat je beter presteert.
Een massage kan helpen bij “het vastzitten van spieren” zoals bij lage rugpijn, schouderpijn, e.d.
Juist dit zijn belemmeringen om efficiënt te sporten.
Manuele lymfendrainage, een zachte vorm van massage helpt om afvalstoffen te verwijderen.
Een pré-sportmassage kan je helpen om je alertheid te verhogen en je spieren op te warmen.
Tevens zorgt massage ook voor een sterke preventieve werking. Je houdt je spieren in conditie. Problemen worden zo vlugger opgemerkt en op die manier kan men veel sneller tot herstel komen.
In samenspraak met de arts en/of kinesist kan massage ondersteunend zijn bij het herstel van een blessure.
KORT Sportmassages als weleer zijn niet het meest efficiënt middel om je lichaam in een topconditie te houden. Een goede massagetherapeut past die technieken toe die op dit ogenblik het meest nodig zijn voor de sporter/klant die in zijn praktijk aanwezig is.
BodyTouch is lid van de BMF
BODYTOUCH hanteert technieken uit verschillende stromingen zoals ontspanningsmassage, (russian)sportmassage, bindweefselmassage, manuele lymfedrainage, shiatsu, orthomanipulatie, deep tissue, fasciatherapie, cupping enz.
Voor de duidelijkheid, sporters blijven meer dan welkom :-) Meer nog, met de nieuwe inzichten kunnen we jullie nog beter helpen.
Jaarlijks worden bijscholingen gevolgd om de klanten nog beter te begeleiden
Comments