top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFranky Luca

Zes belangrijke voordelen van massage

Bijgewerkt op: 29 nov. 2022


BodyTouch, ontspanningsmassage, hotstonemassage

De meeste van ons kennen massage als een ontspannend tijdverblijf, even helemaal relaxen en relaxen doet een massage heel zeker. Minder geweten is dat een massage naast de ontspanning nog tal van andere voordelen heeft. Zoals:


Het verlichten van angstgevoelens

Zoals gekend hebben we twee zenuwstelsels. Eentje die ervoor zorgt dat we in actie komen als dit nodig is en het ander die zorgt dat de rust terugkomt. Bij personen met veel stress en angsten zien we dat het zenuwstelsel die zorgt voor alertheid overactief werkt.

Een massage zorgt ervoor dat parasympatisch zenuwstelsel toe. Het zenuwstelsel die zorgt dat er terug rust komt. Ook worden er hormonen vrijgemaakt die je terug kalmeren en die het stressniveau verlagen.

Een onderzoek van dr Rapaport wees uit dat de “angstvrije periodes” ook doorlopen na het hebben van een massage.


Het verbeteren van de slaap

Als je angsten verminderen en je wat rustiger wordt is de kans ook groter dat de slaap beter wordt. Omdat sommige massages ook ook pijn reducerend kunnen werken is het zeker aangewezen voor pijnpatiënten om zich regelmatig, 's avonds te laten masseren.


Het bestrijden van vermoeidheid

Dr Rapaport ontdekte dat massage er kunnen voor zorgen dat je minder vermoeid bent. Een betere slaap heeft meestal als gevolg minder moe tijdens de dag. Dr Rapaport deed dit onderzoek bij overlevende van borstkanker die wekelijks een Zweedse massage kregen.


Het geeft je focus een boost

Heb je last om je 15' te concentreren tijdens een vergadering? Wellicht kan een massage helpen.. Een massage kan ervoor zorgen dat je zenuwstelsel rustiger wordt en zo je hartslag verlaagt. Tijdens een massage stimuleren je drukreceptoren vagale activiteit m.a.w je nervus vagus (de langste zenuw) wordt aangezet om een aantal processen op gang te zetten die je rustiger en meer gefocust maken.


Het verhoogt je immuunsysteem

Dr Field onderzocht de werking van massage op het immuunsysteem. Kort komt het er op neer dat er een evenwicht moet zijn tussen de TH1 en TH2 cellen. Een massage helpt om dit evenwicht te behouden door oa vermindering van de stresshormonen. Op deze wijze kan het ondersteunend zijn bij voorbeeld astma,


Het ondersteunt je zelf genezend vermogen

Als massagetherapeut bemerk ik dat veel klanten met “problemen” een “slechte houding” hebben en nogal veel spierspanningen. Deze spanningen houden deels het probleem in stand. Ik bemerk dat een massage die gericht is op spierspanningen veel klanten helpt in hun verdere gezondheid. Zo kan het behandelen van spierknopen ervoor zorgen dat er een betere doorbloeding van de spier komt wat kan leiden tot minder pijn. Of kan het mobiliseren van een schouder helpen tegen hoofpijn.


Massage is geen kiné

Let wel. Een massage is in geen enkel geval een vervanging van reguliere geneeskunde. Wel kan het in veel gevallen sterk ondersteunend werken en zorgen voor een verhoogde levenskwaliteit.

Tevens kan een massage verslavend werken, wees gewaarschuwd :-)


13 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page